15:58 / 01.06.2024 Происшествия

Шалоплут Анатолій та Надєєв Сергій дали хабар 500 000$ Офісу генерального прокурора за закриття кримінальних справ ТОВ “Собі”, – розслідування

Товариство з обмеженою відповідальністю «СОБІ», за версією Бюро економічної безпеки, змогло нарахувати собі 103,5 млн грн витрат, яких не було, у тому числі 17,2 млн грн ПДВ. Ще від сплати податків на 55,2 млн грн компанія нібито ухилилася у період із 2020 по 2023 роки. Власниками фірми є Сергій Надєєв і Анатолій Шалоплут.

Про це йдеться у розслідуванні журналістів.

За інформацією з кримінальної справи, ТОВ «СОБІ» використовувало фіктивні фірми, у яких нібито купували цукор та торф. Насправді ж жодних операцій не проводилося, що допомагало просто списувати на витрати гроші та уникати сплати податків, насамперед ПДВ.

«На даний час подальша реалізація цукру ТОВ «СОБІ» не відбувалась і складські приміщення для його зберігання відсутні, що вказує на безтоварність проведених операцій з метою незаконного формування витрат і податкового кредиту з ПДВ у бухгалтерському обліку для товариства з обмеженою відповідальністю», – зазначається у статті з посиланням на кримінальну справу.

Як повідомляється у статті, власники ТОВ «СОБІ» пішли по шляху «підкупу», щоб Офіс Генеральної прокуратури спустив справу на гальма.

«Такі «домовленості» пройшли в обхід представників БЕБу, питання вирішили з прокурорськими. Завдяки цьому стало неможливим задокументувати належним чином всі обставини правопорушень. В ОГП дали команду спустити справу на гальма. Подейкують, що таке ненадійне вирішення питання Надєєву обійшлося у 500 тис. $»,  – розповіло джерело.

Окрім того, журналісти знайшли сліди того, що власники ТОВ «СОБІ» намагаються скомпрометувати працівників Бюро економічної безпеки у замовних статтях на сайті «СтопКор».

«На початку травня у хід вже пішли статті на захист ТОВ «СОБІ». У статті прямий негатив йде тільки у бік представників Бюро економічної безпеки. Генеральну прокуратуру журналісти оминули. До того ж, цитати представників підприємства жодним чином не підтверджені фактами. Неозброєним оком видно, що такі статті мають ознаки замовності та можуть розцінюватися, як цькування правоохоронного органу, в цьому випадку – БЕБ», – наголошується й новому розслідуванні.

Також було виявлено намагання прибрати з сайту негативну інформацію про діяльність Сергія Надєєва і Антатолія Шалоплута.

У свою чергу, журналісти публічно звернулися до керівництва Офісу Генеральної прокуратури, Бюро економічної безпеки, Державного бюро розслідувань та Національного антикорупційного бюро для перевірки вищенаведених фактів та всебічного розслідування можливих незаконних дій власників ТОВ «СОБІ». Та. сподіваються, що правоохоронцям вдасться довести справи до завершення, щоб несплачені податки все ж потрапили до бюджету держави для посилення обороздатності України.

Нагадаємо, Сергій Надєєв був помічником у депутатів Віталія Хомутинника (Партія регіонів, 5 та 6 скликання).