06:36 / 15.01.2024 Происшествия

Росія може готувати "операцію під фальшивим прапором" у Придністров'ї

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що росія може готувати провокацію в Придністров'ї, щоб дестабілізувати ситуацію в Молдові.

У звіті від 12 січня ISW зазначає, що Міністерство державної безпеки (МДБ) Придністров'я опублікувало пресреліз про те, що Молдова нібито готує спеціальні бойові групи чисельністю понад 60 осіб, які потрібні для руйнування критично важливих об'єктів, диверсій на військових об'єктах, а також захоплення або знищення високопосадовців Придністров'я і співробітників правоохоронних органів.

Аналітики ISW відзначають, що МДБ Придністров'я складається переважно з росіян і є фактично відділом федеральної служби безпеки рф (фсб). Тому є ймовірність, що пресреліз був опублікований за вказівкою москви.

Якщо ця провокація відбудеться, то вона може стати приводом для росії для вторгнення в Молдову або для посилення своєї військової присутності в Придністров'ї.

"Ймовірно, у такий спосіб Кремль хоче створити інформаційні умови для дестабілізації Молдови і виправдання для будь-яких майбутніх російських кампаній у цьому регіоні", - зазначають аналітики.

Як повідомляв BAGNET, раніше так зване Придністров'я повідомило про стрілянину на кордоні з Україною, але Держприкордонслужба України не зафіксувала подібних інцидентів.

Підготував: Сергій Дага